U trendu

AUT: Propali zahtevi za smenu vlade – opozicija nejedinstvena

BEČ – Zahtevi opozicije da se austrijska vlada sruši i raspišu prevremeni izbori, na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta su propali, zbog nejedinstva opozicionog tabora.

Pred sednicu parlamenta sve opozicione stranke su isticale da su prevremeni izbori jedino rešenje za izlazak iz aktuelne krize, izazvane aferom u vladajućoj Narodnoj partiji (OVP).

Međutim, kada je trebalo da se glasa za podnete zahteve za izglasavanje nepoverenja vladi ili raspisivanja prevremenih izbora, tri opozicione partije nisu bile jedinstvene.

Začudila je činjenica da zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi, koji je podnela Slobodarska partija (FPO), nije dobio podršku ostalih opozicionih stranaka – Socijaldemokratske partije (SPO) i NEOS-a.

I zahtev NEOS-a za zakonom za borbu protiv korupcije, ostao je bez podrške ostalih iz opozicije.

Tako je i zahtev za raspisivanje prevremenih izbora, koji je podnela SPO, dobio samo još glasove NEOS-a.

Opozicija nikada nije bliža mogućnosti da sruši vladu kancelara Karla Nehamera, jer koalicija OVP-Zeleni, ima većinu u parlamentu samo zahvaljujući šestoroci poslanika, a imajući u vidu da među poslanicima Zelenih ne vlada veliko zadovoljstvo saradnjom sa narodnjacima, bilo je moguće da se neko od njih odluči za podršku smeni vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.