Autobus sa kič reklamama zove u logor kao u lunapark

Češki Jevreji osudili su ideju jednog auto-prevoznika da na ekskurzije u najveći logor smrti koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic-Birkenau, iskoristi filmski rekvizit i poziva kao u luna park  –  autobusom išaranim kič reklamama, žutom Davidovom zvezdom i slikama logora, izmedju ostalog i ciničnog napisa „Rad oslobadja“ (Arbeits maht frei) na glavnoj kapiji logora.

Autobus koji ovog leta krstari drumovima ne samo Češke već i Evrope filmski je rekvizit, pošto ga je za potrebe dokumentarnog filma koji govori upravo o kič trgovini sa emocijama kada turističke agencije i u obilaske takvih memorijalnih kompleksa i stratišta zovu kao da nude vašarsku atrakciju pozajmio i išarao takvim kič reklamama češki režiser Vit Klusak.

Kada je autobus vratio, vlasnik, auto-prevoznik Svatopluk Strava, odbio je da reklame skine, jer su mu zgodno došle pošto je vozio češke djake na školske ekskurzije upravo u Aušvic, a oko 1.500 evra za skidanje tih reklama za potrebe filma mu se učinilo suviše skupo.

„Zvali su me iz Jevrejskog muzeja da je taj autobus trebalo da posluži samo kao rekvizit i da su se dogovorili s producentima da se napisi posle snimanja skinu. Ne znam ja šta se ko s kim dogovarao, ali je neću da ih skidam. Autobus koristim, moram nekako da zaradjujem, a skidanje nalepnica bi mi oštetilo lak. Skidanje bi koštalo 40.000 kruna“, kazao je Strava češkom dnevniku Mlada fronta Dnes.

Direktor Jevrejskog muzeja u Pragu Leo Pavlat potvrdio je da je Muzej zatražio od Strave da hitno skine sa autobusa reklame koje pozivaju turiste u najveći nacističku fabriku smrti kao da zovu u avanturistički turizam i emotivnu zabavu.

Režiser Vit Klusak je autobus upotrebio upravo da snimi dokumentarac u kome ukazuje na negativni fenomen biznisa vašarskog reklamiranja emocija oko holokausta.

„Videli smo vrlo sličan autobus koji je vozio turiste u koncentracioni logor Terezin i na njemu je takodje bio napis ‘Rad oslobadja’ Parolu ‘Izlet u potrazi za emocijama’ preuzeli smo sa sajta češke turističke agencije a jevrejsku zvezdu takodje iz neke reklame za posetu Aušvicu. Reklamiraju Aušvic kao da je lunapark. To želimo da pokažemo u sceni sa autobusom. Trguju s najmračnijim trenutkom istorije, kao da je turistička atrakcija“, objasnio je režiser.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.