U trendu

Ukrajina usvojila sankcije Iranu, savezniku Rusije

Ukrajinski poslanici usvojili su danas nacrt rezolucije o sankcijama Iranu, zemlji optuženoj da snabdeva oružjem Rusiju za njenu invaziju, a time je označen raskid veza između Kijeva i Teherana.

„Ta rezolucija sinhronizuje ukrajinske sankcije sa akcijama celog civilizovanog sveta na putu potpune izolacije Irana“, navodi se u saopštenju ukrajinskog parlamenta.

Paket sankcija uključuje zabranu vojne trgovine sa Iranom, zaustavljanje tranzita takve robe kroz Ukrajinu i „prekid ekonomskih i finansijskih obaveza u korist iranskih stanovnika“.

Tekst još mora da potpiše predsednik Vladimir Zelenski da bi bio proglašen, što je formalnost jer je Zelenski tu rezoluciju sugerisao parlamentu, na predlog Saveta za bezbednost i odbranu.

Iran je blizak partner Rusije. Kijev i Zapad optužuju Iran za snabdevanje oružjem koje Moskva koristi za svoju invaziju na Ukrajinu, uključujući eksplozivne bespilotne letelice Šahed.

„Današnji Iran je teroristički režim koji predstavlja pretnju Evropi i Bliskom istoku“, napisao je u nedelju savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak na Tviteru.

Njegova poruka usledila je posle velikog napada dronom na glavni grad Ukrajine.

„Teheran je postao ključni saveznik Moskve u ovom ratu, namerno je snabdevajući oružjem za napade na gradove“, rekao je Podoljak.

Zelenski se obratio se iranskom narodu u video snimku prošle nedelje, rekavši da „Šahed svake noći teroriše Ukrajinu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.