U trendu

Avganistan: Talibani zabranili porodicama i ženama restorane sa baštama u Heratu

KABUL – Talibanske vlasti zabranile su porodicama i ženama da ulaze u restorane sa baštama u severozapadnoj avganistanskoj provinciji Herat, rekao je danas talibanski zvaničnik.

Taj potez je usledio nakon pritužbi verskih predstavnika i javnosti da na takvim mestima dolazi do mešanja polova, rekao je zvaničnik.
Zabrana obedovanja na otvorenom odnosi se samo na restorane u Heratu, gde su ti prostori otvoreni za muškarce, prenosi AP.

Predstavnik direkcije u Heratu ministarstva za moral i borbu protiv poroka, Baz Mohamad Nazir, demantovao je medijske izveštaje da su svi restorani zabranjeni za porodice i žene, odbacujući ih kao propagandu.
To se odnosi samo na restorane sa zelenim površinama, gde muškarci i žene mogu da se sastanu, rekao je Nazir.
On je takođe demantovao izveštaje da je u Heratu zabranjena prodaja DVD-a sa stranim filmovima, TV emisijama i muzikom navodeći da je vlasnicima preduzeća savetovano da ne prodaju takve materijale jer su u suprotnosti sa islamskim vrednostima.
Nazir je demantovao i izveštaje lokalnih medija da su internet kafei u Heratu zatvoreni, ali je istakao da su igraonice sada zabranjene za decu zbog neprikladnog sadržaja.

Talibani su nametnuli niz ograničenja otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, uključujući zabranu da devojčice pohađaju školu nakon šestog razreda, kao i univerzitete, a zabranjeno im je obavljanje i većine poslova, uključujući rad u Ujedinjenim nacijama.
Talibani su takođe ženama zabranili pristup javnim prostorima kao što su parkovi i teretane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.