U trendu

Azerbejdžan planira prugu do jermenske granice

BAKU – Azerbejdžanske vlasti saopštile su danas plan da uskoro izgrade železničku prugu do jermenskog graničnog prelaza za prevoz robe do saveznika Turske i azerbejdžanske eksklave Nahčivan, a nakon što su obezbedili teritoriju u sukobu sa etničkim jermenskim snagama.

Azerbejdžan planira da izgradi liniju od grada Horadiz do Zangilana na granici sa Jermenijom, odakle će kamionima prebacivati robu u Nahčivan i Tursku, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, prenosi Rojters.

„Siguran sam da već možemo početi da isporučujemo robu iz Azerbejdžana u Tursku i Nahčivan preko Jermenije, kao i u suprotnom smeru“, citirala je Alijeva azerbejdžanska državna novinska agencija.

Alijev nije precizirao koju će robu poslati Azerbejdžan. U izvozu Azerbejdžana, inače, dominiraju nafta i gas, ali zemlja prodaje i šećer, voće i metale.

Izgradnja pruge mogla bi potrajati i do dve godine, rekao je Alijev, govoreći na sastanku sa turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom.

Nije bilo neposrednog komentara jermenskih zvaničnika.

Sporazumom u kojem je posredovala Rusija prošlog meseca zaustavljen je šestonedeljni sukob između Azerbejdžana i etničkih jermenskih snaga oko regije Nagorno-Karabah i okolnih područja, obezbeđujući teritorijalni dobitak za Azerbejdžan.

Prema sporazumu, Jermenija mora Azerbejdžanu obezbediti sigurnu saobraćajnu vezu preko svoje teritorije do eksklave Nahčivan koja se graniči sa Turskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar