Azerbejdžan tvrdi da je pogodio lokacije za lansiranje projektila u Jermeniji

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je danas objavilo da su azerbejdžanske snage pogodile dve lokacije u Jermeniji za lansiranje projektila odakle su, kako tvrdi, tokom sukoba gadjane civilne zone u Nagorno-Karabahu.
Jermensko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su zone na njegovoj teritoriji pogodjene, ali je negiralo da gadja Azerbejdžan.

Jermenija je ukazala da posle napada ima pravo da „gadja bilo koji vojni objekat ili opremu na teritoriji Azerbejdžana“.

To je prvi put od obnove neprijateljstava u toj separatističkoj oblasti da Baku navodi da je gadjao teritoriju Jermenije. 

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane navodi da su njegove oružane snage primetile tokom noći da se na jermenskoj teritoriji, u zoni blizu oblasti Nagorno-Karabah, postavljaju sistemi za lansiranje projektila spremni za dejstvovanje, te su ih uništili jer su im mete bile civilne zone u Azerbejdžanu.

„Napad je izveden pod jednostavnom pretpostavkom da će datom opremom bitii gadjane civilne zone u Azerbejdžanu. Nepotrebno je govoriti da su ti navodi potpuno neosnovani“, navela je portparolka ministarstva odbrane Jermenije. 

Azerbejdžanske trupe i snage separatista koje podržava Jerevan ratuju od kraja septembra u Nagorno-Karabahu. Prema zvaničnim podacima poginulo je više od 600 ljudi.

Primirje postignuto pod pokroviteljstvom Rusije trebalo je da stupi na snagu u subotu, ali je od početka kršeno, te zvaničnici dve strane prijavljuju nove vojne i civilne žrtve.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.