U trendu

Babiš: Žao mi je što sam bio komunista

PRAG – Česki premijer Andrej Babiš izrazio je žaljenje što je bio član Komunisticke partije, tokom svečanog obeležavanja 30. godišnjice „plišane revolucije“ u Pragu kojom je u tadašnjoj Čehoslovačkoj srušen komunizam.

„Kako sigurno znate, bio sam član Komunisticke partije. Time se ne ponosim“, rekao je Babiš na svecanosti kojoj su prisustvovale njegove kolege iz Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i predsednik nemackog parlamenta Volfgang Šojble, prenosi Hina.

„Nisam bio hrabar i angažovan nakon Vaclava Havela“, rekao je.

„Danas sam ovde, kao premijer izabran na slobodnim i demokratskim izborima. Želim, dakle, barem sada, da izrazim zahvalnost i poniznost“, rekao je Babiš, zahvaljujuci onima koji su pokrenuli proteste 1989.

Babiša optužuju za korupciju, zbog čega je juče u Pragu protestovalo gotovo 250.000 ljudi tražeći njegovu ostavku.

Njegova manjinska vlada zavisi od podrške komunistickih poslanika, prenosi Index.hr.

Plišanom revolucijom pre trideset godina mirnim je putem svrgnut komunisticki režim u Čehoslovačkoj i otvoren put demokratskim i ekonomskim reformama u državi koja je bila jedan od satelita tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Čehoslovačka policija 17. novembra 1989. brutalno je rasterala studentsku povorku u Pragu koju je organizovala komunisticka omladina obeležavajući 50. godišnjicu studentskih demonstracija protiv nacisticke okupacije zemlje.

Interventna policija zaustavila je povorku nekoliko stotina metara od Vaclavskih namesti, trga koji je privremeno bio proglašen zabranjenom zonom za studente.

Oko 1 600 policajaca palicama je i uz potporu oklopnih vozila napalo gotovo 10.000 okupljenih osoba. Povređeno je gotovo 600 mladih.

Studenti i učesnici protesta iz cele zemlje za sutradan su najavili štrajk, a čelnici protesta predvođeni disidentom, dramaturgom Vaclavom Havelom osnovali su u Pragu Građanski forum, novu stranku koja je s Komunistickom partijom zapocela pregovore o povlacenju s vlasti.

Krajem decembra 1989. Havel je izabran za predsednika Čehoslovačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.