U trendu

Bačić: Ne možemo biti zadovoljni brzinom obnove zgrada i kuća

ZAGREB – Ministar građevinarstva u hrvatskoj vladi Branko Bačić izjavio je danas, povodom trogodišnjice od razornog zemljotresa u Zagrebu, da vlada ne može biti zadovoljna brzinom obnove zgrada i kuća.

U Zagrebu se trenutno obnavlja 126 zgrada javnog sektora, dok ukupna vrednost aktualnih radova u glavnom gradu iznosi 2.3 milijarde evra, rekao je Bačić na sednici vlade.

„Ukupna vrednost svih radova koji se trenutno izvodi u Zagrebu je 2.3 milijarde evra. U ovom se trenutku provodi obnova na 148 projekata, odnosno 126 zgrada javnog sektora i 22 projekta saobraćajne i komunalne infrastrukture“, rekao je Bačić.

Iz Fonda solidarnosti EU osigurana su 683 miliona evra za obnovu Zagreba, od čega je iskorišteno malo manje od 60 posto, odnosno 400 milijuna eura, kazao je resorni ministar.

„S druge strane, ne možemo biti zadovoljni brzinom obnove privatne imovine, tj. višestambenih zgrada i kuća“, napomenuo je Bačić i dodao da u maju kreće izgradnja 14 zamenskih kuća u Čučerju i Markuševcu te još sedam u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kao pozitivan pomak, koji je omogućen izmenama Zakona o obnovi, ministar je istaknuo rast broja samoobnova.

„Od 250 konstrukcijskih obnova koje su pred nama, njih 120 je u procesu samoobnove, što je izuzetan napredak“, rekao je.

Na području Zagreba do sada je obnovljeno 2157 zgrada (računajući nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu), od čega se veći broj odnosi na nekonstrukcijsku obnovu.

„Nekonstrukcijska obnova nije samo popravak dimnjaka ili stubišta, prosečna vrednost svake takve obnove je 9000 evra, a konstrukcijske obnove 400.000 evra“, kaže Bačić.

Potres magnitude 5.5 prema Rihteru, koji je pre tačno tri godine pogodio hrvatski glavni grad, uzrokovao je štetu na ukupno 25.000 objekata, a materijalna se šteta procenjuje na 76 milijardi kuna.

„Na nama je da kroz obnovu činimo sve da građani budu sigurni te celokupni proces obnove radimo prema pravilima građevinske struke“, istakao je ministar, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar