U trendu

Bajden će priznati zločine počinjene nad Jermenima za vreme Osmanske imperije kao genocid

Predsednik SAD Džo Bajden danas planira da ispuni svoje predizborno obećanje i zvanično prizna da su zločini počinjeni nad Jeremenima za vreme Otomanske imperije pre više od sto godina genocid, rekao je jedan američki zvaničnik.

Bajden je juče razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom uoči planirane objave koja će biti u obliku predsedničnog proglasa, kada će predsednik SAD upotrebiti izraz genocid da opiše ubistva i deportacije stotine hiljada Jermena pre više od 100 godina.

Američki predsednici su decenijama priznavali kao zločine nad Jermenima 1915. do 1917. ali su izbegavali da upotrebe izraz „genocid“ da ne bi otudjili Tursku.

Masakr Jermena koji je za vreme Otomanskog carstva počinjen izmedju 1915. i 1917. Jermenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi. Ankara odbija upotrebu termina genocid navodeći da su žrtve rezultat gradjanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja, a takodje navodi da je broj poginulih Jermena mnogo manji.

Američka i turska vlada, u odvojenim saopštenjima posle jučerašnjog razgovora Bajdena i Erdogana nisu pomenuli plan SAD da prizna masakr nad Jermenima kao genocid.  

Bela kuća je navela da je Bajden rekao Erdoganu da hoće da popravi donose dve zemlje i da nadje „efikasan način upravljanje nesporazumima“. Oni su se takodje dogovorili da održe bilateralni sastanak na samitu NATO u Briselu u junu.

Bajden je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati masakr Jermena kao genocid navodeći da je „ćutanje jednako saučesništvu“.

Bajden je želeo da razgovara sa Erdoganom pre zvaničnog priznavanja, rekli su neimenovani zvaničnici.

Jučerašnji razgovor dvojice vodja bio je prvi otkad je Bajden preuzeo dužnost pre tri meseca.

Genocid nad Jermenima priznaje više od 20 emalja i brojni istoričari ali ga žustro osporava Turska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.