U trendu

Bajden će proglasiti stanje elementarne nepogode za Teksas

VAŠINGTON – Očekuje se da američki predsednik Džo Bajden proglasi stanje elementarne nepogode za Teksas, što bi pokrenulo mehanizme za upućivanju veće savezne pomoći u ovu američku državu, prenosi BBC.

BBC navodi da je američki predsednik potvrdio da je spreman da proglasi stanje elementarne nepogode u Teksasu, koji se bori sa snažnim neveremenom, čim mu takav dokument bude pripremljen od strane saradnika, kao i da će posetiti tu saveznu državu u trenutku kad njegov dolazak ne bude problem za tamošnje vlasti.

Zvaničnici Bele kuće potvrdili su da Bajden u kontaktu sa gradonačelnicima nekih od najvećih gradova Teksasa, poput Hjustona, Ostina i Dalasa, kako bi im se omogućio pristup vladinim sredstvima u saniranju posledica nepogode.

Milioni stanovnika Teksasa ostali su bez struje nakon velike mećave, čije se snabdevanje sada normalizuje i temeperature vazduha rastu, ali oko 13 miliona ljudi i dalje se suočava sa poteškoćama u pristupu čistoj vodi.

Nekoliko drugih država na jugu SAD koje su ove nedelje pogodile snežne i ledene oluje takođe je prijavilo prekide u snabdevanju vode, a skoro 60 smrtnih slučajeva pripisuje se hladnom vremenu širom zemlje, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.