U trendu

Bajden čestitao Šolcu: Radujem se saradnji

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je novom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu preneo da se raduje zajedničkoj saradnji po nizu globalnih pitanja, uključujući, kako je naveo, pitanju gomilanja ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

Bajden je na Tviteru naveo da je razgovarao sa Šolcom i da mu je čestitao na izboru na tu funkciju, prenosi Rojters.

„Radujem se bliskoj saradnji na čitavom nizu globalnih izazova, uključujući transatlantskim naporima za rešavanje destabilizujućeg ruskog nagomilavanja vojske duž ukrajinske granice“, naveo je Bajden.

Bajden je u utorak održao video sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden je preneo Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na „snažne ekonomske i druge protivmere“ koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Iz Kremlja je posle sastanka saopšteno da je Putin pozvao Bajdena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, i da je ceo razgovor ocenio kao iskren i poslovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.