U trendu

Bajden: Da li talibani zele priznanje međunarodne zajednice?

VAŠINGTON – Talibani moraju da odluče da li žele da ih prizna međunarodna zajednica, izjavio je američki predsednik DŽo Bajden u intervjuu za ABC emitovanom danas, dodajući da ne misli da je ta grupa promenila svoja temeljna uverenja.

Upitan da li misli da su se talibani promenili, Bajden je za „ABC NJuz“ rekao: „Ne.“

„Mislim da prolaze kroz neku vrstu egzistencijalne krize: Da li žele da ih međunarodna zajednica prizna kao legitimnu vladu? Nisam siguran da to žele“, rekao je Bajden.

On je dodao da mu se čini da je ta grupa više posvećena svojim uverenjima.

Napominje da je pretnja od Al-Kaide i njenih pridruženih organizacija „veća u drugim delovima sveta nego u Avganistanu“, dodajući da nije racionalno ignorisati preteće probleme „koje predstavljaju podružnice Al-Kaide u Siriji ili istočnoj Africi“, gde je, kako kaže, pretnja za SAD „znatno veća“.

„Trebalo bi da se usredsredimo na to gde je najveća pretnja“, rekao je Bajden u odbrani povlačenja SAD iz Avganistana.

Bajden je, takođe, odbacio zabrinutost zbog tretmana žena i devojaka u toj zemlji, tvrdeći da nije „racionalno“ pokušavati zaštititi ženska prava širom sveta putem vojne sile.

Umesto toga, to bi trebalo učiniti putem „diplomatskog i međunarodnog pritiska“ na one koji krše ljudska prava kako bi promenili svoje ponašanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.