U trendu

Bajden:Dejton doneo mir, ali posao nije u celosti završen

VAÅ INGTON – Novoizabrani predsednik SAD DÅŸozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da cetvrt veka kasnije nije u celosti zavrÅ¡en posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika „buildbackbetter.gov“ „videli smo kako nacionalizam pobeđuje drÅŸavni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine“ i poručio da je da je „godiÅ¡njica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obaveÅŸu na teÅ¡ke, ali nuÅŸne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane“

Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajednickom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obečanje iz Dejtonskoa sporazuma, kao Å¡to je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridruÅŸuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeleÅŸavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

„Na ovaj dan obeleÅŸavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno ÅŸalimo za izgubljene 100.000 ÅŸivota i preko milion raseljenih“, naveo je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.