U trendu

Bajden i Si: Pravi ili samo stari prijatelji?

PEKING/VAŠINGTON, 16. novembra (Rojters) – Kada je kineski lider Si Đinping pozdravio predsednika SAD Džozefa Bajdena na početku njihovog jučerašnjeg virtuelnog razgovora, i nazvao ga „starim prijateljem“, upotrebio je izraz od koga se Bajden svojevremeno ogradio.

U Kini, izraz „lao peng jou“ označava naklonost i pokazuje nivo bliskosti i poverenja, a kada je to rekao Si (68), on odražava zajedničku istoriju dva lidera, koja datira iz avgusta 2011, kada su njih dvojica razgovarali i putovali u provinciju Sečuan, pre nego što je bilo ko od njih došao na najvišu funkciju, navodi Rojters.

Vang Huijao, predsednik Centra za Kinu i globalizaciju, kaže da Sijeva upotreba ovog izraza pokazuje njegovu istinsku dobru volju.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, rekao je da je to bio deo nastojanja da se stekne „prednost u narativu“, što svaki lider čini na početku razgovora.

„Si namerno pozdravlja Bajdena kao ‘moj stari prijatelj’ – nakon što je Bajden ovog leta izričito negirao da su oni ‘prijatelji’. A Bajden, sa širokim osmehom na licu, podseća Sija da sve zemlje – uključujući Kinu – ‘moraju da igraju po istim pravilima“, rekao je Rasel.

Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Pekingu, primetio je da Si koristi ovaj termin uprkos teškom stanju odnosa između dveju zemalja.

„Kada mi Kinezi nekoga nazivamo starim prijateljem, mislimo da ga poznajemo dugo vremena. Ali ‘stari prijatelj’ ne znači da je i dalje pravi prijatelj“, rekao je Ši.

S obzirom na trenutne diplomatske napetosti, Bajden možda ne želi da ga američki saveznici i njegovi politički protivnici previše vide kao Sijevog „prijatelja“.

Rojters podseća da je u junu jedan novinar pitao Bajdena (78) da li bi mogao da se obrati Siju kao „stari prijatelj starom prijatelju“, tražeći pristup istražiteljima Svetske zdravstvene organizacije koji traže poreklo kovida-19.

„Hajde da raščistimo nešto. Mi se dobro znamo; nismo stari prijatelji. To je samo čist posao“, rekao je tada Bajden.

Uoči razgovora u ponedeljak, portparolka Bele kuće Džen Psaki bila je upitana o tome.

„Pa… mogu da potvrdim… on ga još uvek ne smatra ‘starim prijateljem’, tako da to ostaje dosledno“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.