U trendu

Bajden izdao dekret o detaljnoj proveri kupaca ličnog naoružanja

SAN DIJEGO – Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas dekret kojim se nalažu obimnije provere osoba koje žele da kupe oružje, kao i bezbednije skladištenje vatrenog oružja.

Predsedničkim dekretom se obavezuju američke službe za sprovođenje reda i zakona da obezbede maksimalno sprovođenje zakona o kontroli naoružanja koji su prošlog leta podržale obe stranke u američkom Kongresu, prenosi AP.

Prvog januara ove godine naoružani napadač je nakon proslave Nove godine upao u plesnu salu u naselju kod Los Anđelesa i upucao 20 ljudi od kojih je 11 smrtno stradalo, podseća se u izveštaju američke agencije.

U predstojećem govoru u Kaliforniji predsednik Bajden bi trebalo da se osvrne na najnovije napore preduzete da se suzbije nasilje vatrenim oružjem, a planirano je i da se sastane sa porodicama žrtava smrtonosne prvojanuarske pucnjave.

AP navodi da je Bajden pojačao retoriku oko pitanja nasilja vatrenim oružjem jer u svojim govorima rutinski poziva na zabranu takozvanog jurišnog oružja i podseća da se demokrate nisu fokusirale na kontrolu oružja tokom Obamine administracije, kada je Bajden bio potpredsednik države.

Međutim, Bajdenovi saradnici navode da je, imajući u vidu da se približavaju naredni predsednički izbori 2024. godine, Bajden ohrabren da nastavi da se zalaže za pojačanu kontrolu ličnog naoružanja, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.