U trendu

Bajden: Kraljica Elizabeta Druga me je podsećala na majku

LONDON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da ga je britanska kraljica Elizabeta II podsećala na njegovu majku.

„Imala je taj pogled, kao: ‘da li si dobro? Mogu li nešto da učinim za tebe? Šta ti treba? I onda takođe ‘postaraj se da uradiš ono što treba da uradiš“, rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, radi se o dostojanstvenom ophođenju prema ljudima, što je upravo način na koji je kraljica komunicirala.

Bajden je to izjavio pre nego što je otišao u Bakingemsku palatu, gde su se on i prva dama DŽil Bajden pridružili drugim svetskim liderima i zvanicama na prijemu koji je priredio britanski kralj Čarls Treći.

Predsednik SAD istakao je prethodno da je kraljica Elizabeta bila humana, časna i posvećena službi, upisavši se u knjigu žalosti nakon što joj je prethodno odao poštu u Vestminster holu, preneo je Rojters.

„Saosećamo sa narodom Engleske i narodom Velike Britanije“, rekao je Bajden nakon što se upisao u knjigu žalosti.

On je istakao da je Velika Britanija imala sreće što je imala kraljicu Elizabetu Drugu 70 godina, kao i svi ostali.

Rekao je da je tešio kraljičinog naslednika, britanskog kralja Čarlsa, da će kraljica biti sa njim na svakom koraku, svakog minuta, svakog trenutka.

Predsednik SAD odao je ranije danas poštu britanskoj kraljici Elizabeti II, pojavivši se na balkonu u Vestminster holu dok je kolona ljudi prolazio pored kovčega pokojnog britanskog monarha.

Bajden se, u pratnji supruge Džil i ambasadorke SAD u Britaniji Džejn D. Hartli, prekrstio i tokom posete nakratko stavio ruku na srce.

Bajden je jedan od mnogobrojnih državnika i članova kraljevskih porodica iz cele Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike koji će prisustvovati sutrašnjoj sahrani britanske kraljice.

„Njeno nasleđe će se pojaviti na stranicama britanske istorije i u priči o našem svetu“, istakao je on u poruci posle vesti o kraljičinoj smrti.

Bajden je bio jedan od 14 američkih predsednika tokom 70-godišnje vladavine britanske kraljice Elizabete i ona ih je upoznala sve osim Lindona Džonsona, počevši od Harija Trumana 1951. kada je još bila princeza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar