U trendu

Bajden: Moja stranka i dalje podržava Izrael

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je sinoć da nema promene u njegovoj posvećenosti bezbednosti Izraela, ali je naglasio da rešenje po modelu dve države koje uključuje državu za Palestince ostaje „jedini odgovor“ za taj konflikt.

Bajden je to rekao na konferenciji za novinare prvog dana uspostavljanja prekida vatre posle 11 dana sukoba izmedju izraelske vojske i palestinskog Hamasa u kome je ubijeno više od 150 ljudi, većinim Palestinaca u Gazi.

Američki lider je takodje nastojao da umanji ocene o jazu u Demokratskoj stranci jer se desetine članova nije slagalo sa Bajdenovom „tihom diplomatijom“ prema savezniku Izraelu i javno zahtevalo prekid vatre.

„Moja partija i dalje podržava Izrael“, rekao je Bajden, dodavši: „Samo da razjasnim, dok region nedvosmisleno ne prizna pravo Izraela da postoji nezavisna jevrejska država neće biti mira“.

U medjuvremenu je državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao telefonom sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Abasov kabinet je saopštio da su on i Blinken razgovarali sinoć posle uspostavljanja prekida vatre o najnovijem razvoju dogadjaja.

Palestinski lider je apelovao na Bajdenovu administraciju da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi nasilje u Jerusalimu i na okupranoj Zapadnoj obali.

Kako je navedeno Abas je rekao da ceni napore SAD „da obezbedi humanitarnu pomoć i mobiliše medjunarodnu podršku neophodnu za rekonstrukciju pojasa Gaze u saradnji sa Palestinskom upravom“.

Stejt department SAD je najavio da će Blinken posetiti region naredne nedelje da „razgovara o naporima za oporavak i saradnji na izgradnji bolje budućnosti za Izraelce i Palestince“ posle prekida vatre.

Blinken i Abas će se sastati tokom te posete.

Prekidu vatre je posredovao Egipat pošto su SAD izvršile pritisak na Izrael da privede kraju vojnu kampanju u Gazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar