Bajden 'na pragu' Bele kuće, napeto čekanje

Džo Bajden na pragu je pobede u trci za Belu kuću pred Donaldom Trampom, ali sporo prebrojavanje glasačkih listića i dalje drži Ameriku i svet u neizvesnosti tri dana posle glasanja.

„Uskoro rezultat“, „Kraj neizvesnosti na vidiku“ – novinari ostaju bez reči za opis iščekivanja čudnog za prvu silu sveta.

Mada je bivši potpredsednik Baraka Obame planirao da govori u petak uveče po američkom vremenu iz svog mesta u Delaveru, nijedan veliki američki medij još nije proglasio pobednika.

A reči demokratske predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi koja je ocenila kao „očigledno“ da će Bajden „osvojiti Belu kuću“, nisu ništa promenile.

Bajden sada predvodi u Pensilvaniji, ključnoj državi koja bi sa svojih 20 elektora mogla da mu donese da stigne u cilj kao pobednik, 46. predsednik SAD, bez obzira na ishod glasanja negde drugde.

U izjavi objavljenoj u petak sredinom dana, Donald Tramp je imao manje žestok ton nego pre, ali je pomenuo „ukradene“ izbore. 

Zbog potrebe da se ponovo broje glasovi u Džordžiji koju nijedan demokrata nije osvojio od 1992. godine, a tamo sada Baden vodi sa svega nešto više od 1.500 glasova, brojač elektora, da bi došao do magičnog broja od 270 – većine elektorskog kolegijuma potrebne za otvaranje vrata Bele kuće, ostao je blokiran: 253 ili 264 elektora za Bajdena, zavisno od toga da li su mu mediji pripisali ili ne Arizonu, a 214 za Trampa.

Trampov štab upozorio je u petak da izbori „nisu gotovi“, osuđujući „pogrešne projekcije koje proglašavaju pobedu Bajdena“.

Čini se da je Tramp, 45. predsednik Sjedinjenih Država, izolovan u okviru svoje stranke u svom krstaškom ratu protiv „krađe“ glasačkog listića čija bi žrtva bio on.

„Nismo čuli ni za jedan dokaz“, rekao je Kris Kristi, bivši guverner Nju Džersija i predsednikov saveznik, upozorivši na rizik od podsticanja tenzija.

Donald Tramp „pogrešno kaže da su izbori namešteni, korumpirani i ukradeni“, zagrmeo je republikanski senator Mit Romni, uobičajeni predsednikov kritičar.

Predsednik je, međutim, dobio podršku dvojice republikanskih senatora, Lindzija Grejema i Teda Cruza koji je izjavio da je „predsednik ljut i ja sam ljut, a i glasači bi trebalo da su ljuti“.

Kao i u utorak, Bajden je u četvrtak pozvao na smirenost i strpljenje: „Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni danas, ni nikada“.

Nekoliko sati ranije, demokratski kandidat rekao je u predsedničkom tonu da je siguran u svoju skoru pobedu: „Molim sve da ostanu mirni. Proces funkcioniše, odbrojavanje je gotovo i znaćemo vrlo brzo“, rekao je u Vilmingtonu.

„Ne sumnjamo da ćemo kada se brojanje završi (…) biti proglašeni pobednicima“, istakao je on.

Donald Tramp je u prvoj postizbornoj noći sam proglasio svoju pobedu i najavio da će Vrhovni sud intervenisati, izbegavajući da navede činjenice.

Demokrate smatraju da su žalbe neosnovane, ali one mogu potvrdu rezultata izboraa odložiti za više dana ili čak i nedelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.