U trendu

Bajden na prvom putu u inostranstvo,prva poseta VB

VAŠINGTON – Američki predsednik Dzo Bajden danas dolazi u posetu Velikoj Britaniji na prvo putovanje u inostranstvo od kako je postao predsednik.

Putovanje predstavlja test za demokratskog predsednika i njegovu sposobnost u popravljanju odnosa sa glavnim saveznicima koji su razočarani od poslednjih pregovora sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, piše Rojters.

„Da li će demokratski savezi i institucije koji su bili uticajni prošlog veka dokazati svoje sposobnosti prema modernim problemima i protivnicima? Verujem da je odgovor da, i ove nedelje u Evropi imam šansu da to dokažem“, rekao je Bajden za Vašington Post.

Bajden će prvo posetiti primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije, Kornvol gde se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Dzil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 16. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.