Bajden odabrao Vilijema Bernsa za direktora CIA

VAŠINGTON – Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovaće bivšeg karijernog diplomatu Vilijema Bernsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), saopšteno je iz Bajdenovog tranzicionog tima.

Berns (64) je službovao kao ambasador u Rusiji i Jordanu i iza njega je 33-godišnja uspešna karijera u Stejt departmentu, gde je radio i u vreme republikanske, i u vreme demokratske administracije u Beloj kući.

Vrhunac njegove diplomatske karijere je položaj zamenika američkog državnog sekretara, a 2014. godine se povukao i preuzeo upravljanje Karnegijevom zadužbinom za međunarodni mir.

Nakon meteža u Stejt departmentu posle Trampovog dolaska u Belu kuću, Berns se pritajio neko vreme, ali je prošle godine u časopisu Forin polisi i drugim publikacijama, objavio seriju veoma kritičkih članaka o politici Trampove administracije, prenosi Rojters.

„Berns je diplomata za primer sa višedecenijskim iskustvom u svetskoj politici kojim je čuvao i sačuvao našu zemlju. On i ja delimo stanovište da obaveštajne aktivnosti moraju biti apolitične i da posvećeni obaveštajci u službi naše nacije zaslužuju zahvalnost i poštovanje. Ambasador Berns će znanjem, sposobnošću rasuđivanja i stavovima doprineti da se sučelimo sa pretnjama i sprečimo ih i pre nego što stignu do Amerike. Američki narod će mirno spavati sa Bernsom na čelu CIA“, poručio je novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden.

U vašingtonskim kuloarima se nagađalo da je Vilijem Berns Bajdenov kandidat za poziciju državnog sekretara, ali je umesto njega izabran Entoni Blinken, bivši zamenik državnog sekretara SAD u administraciji Baraka Obame.

Vilijem Berns je tri puta nagrađivan predsedničkim priznanjima za posebne zasluge i najvišim civilnim odlikovanjima Pentagona i obaveštajne zajednice.

Kao stipendista Maršalovog fonda, Berns je na Univerzitetu Oksford stekao zvanje doktora nauka za međunarodne odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.