U trendu

Bajden odao poštu američkim vojnicima poginulim u Kabulu

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden odao je u vazduhoplovnoj bazi Dover u Delaveru poštu pripadnicima američkih snaga, koji su poginuli u četvrtak u samoubilačkom, terorističkom napadu blizu aerodroma u Kabulu.

Bajden, prva dama SAD Džil i zvaničnici administracije prisustvovali su u nedelju vojnoj ceremoniji dostojanstvenog prenosa posmrtnih ostataka 13 žrtava, koji su dopremljeni avionom američkih vazduhoplovnih snaga.

Bajden i prva dama su se prethodno sastali sa porodicama poginulih vojnika, prenosi Glas Amerike.

Žrtve su imale od 20 do 31 godinu, a bili su iz više američkih država, od Kalifornije do Masačusetsa.

Među poginulima je 20-godišnji marinac iz Vajominga, čija bi supruga trebalo uskoro da se porodi, kao i pripadnik mornarice koji je poslednjem razgovoru uveravao svoju majku da će biti bezbedan.

Petoro je imalo samo 20 godina, a rođeni su uoči terorističkih napada 11. septembra zbog kojih su Sjedinjene Države odlučile da izvrše invaziju nad Avganistanom.

„Dragi vojnici, hvala za herojstvo“, piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji.

Stradali pripadnici američkih snaga obezbeđivali su haotičnu evakuaciju Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca iz Kabula gde su talibani ponovo preuzeli vlast.

„Pripadnici američkih snaga koje smo izgubili bili su heroji koji su se žrtvovali za najviše američke principe, dok su spasavali živote drugih. Njihova hrabrost i nesebičnost omogućili su da više od 117.000 ugroženih ljudi do sada bude prebačeno na bezbedno“, saopštio je Bajden u subotu.

Vojnici koji su poginuli u Kabulu su prve žrtve među američkim snagama u Avganistanu od februara 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.