U trendu

Bajden: Ogromna večina sveta osudila nelegalnu aneksiju

VAŠINGTON – Ogromna većina sveta, države iz svakog regiona, velike i male, koje predstavljaju širok spektar ideologija i vlada, glasala su za odbranu Povelje Ujedinjenih nacija, u osudi nelegalnog pokušaja Rusije da silom anektira ukrajinsku teritoriju, saopštio je američki predsednik DŽozef Bajden.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti, a Bajden je u saopštenju istakao da su za usvajanje Rezolucije glasale 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193) , čime su, kako je naveo, „stale na stranu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

On je istakao da je dokument podržalo „i više od 141 države koje su u martu glasale za nedvosmislenu osudu rata Rusije protiv Ukrajine“.

„Svet je u odgovoru poslao jasnu poruku: Rusija ne može izbrisati suverenu državu sa mape. Rusija ne može silom da menja granice. Rusija ne može da preuzme teritoriju druge zemlje kao svoju. Ukrajina ima ista prava kao i svaka druga suverena zemlja. Ona mora biti u stanju da izabere sopstvenu budućnost, a njen narod mora biti u stanju da mirno živi unutar svojih međunarodno priznatih granica“, saopštio je Bajden.

On je naglasio da SAD zajedno sa Generalnom skupštinom UN neće tolerisati nezakonite pokušaje aneksije ili nasilnu krađu susedne zemlje.

„Zalagaćemo se za međunarodno pravo, Povelju UN i prava i zaštitu koje ona pruža Ukrajini i njenom narodu i svakoj državi i narodu svuda“, poručio je Bajden.

Od Moskve se, u usvojenoj meri, čiji nacrt je izradila EU, zahteva da „hitno i bezuslovno“ odustane od navodnih aneksija, a insistira se i na hitnom, potpunom i bezuslovnom povlacenju ruskih snaga sa celokupne medunarodno priznate ukrajinske teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)