U trendu

Bajden: Omikron ne može da nas vrati na početak pandemije

VAŠINGTON – SAD se ne vraćaju u mart 2020. poručio je američki predsednik Džozef Bajden u obraćanju javnosti povodom krize koju je u SAD izazvalo ubrzano širenje omikrona, novog soja kovida 19.

Bajden je time aludirao na početak pandemije kovida 19, u trenutku kada su svetu bile nedostupne vakcine i kada stručnjaci nisu znali gotovo ništa o toj bolesti, navodi Glas Amerike.

Američki predsednik je tokom obraćanja u Beloj kući govorio o merama koje će njegova administracija primeniti kako bi pandemija bila usporena.

„Pojačaćemo napore u vakcinisanju građana. Uz postojećih 80.000, otvorićemo dodatnih 10.000 punktova za vakcinaciju širom zemlje. Tokom nedelje biće povećan i broj medicinskog osoblja koje će vakcinisati građane“, rekao je Bajden.

On je najavio i nabavku 500.000 brzih testova na kovid koji će biti besplatni i dostupni građanima putem pošte.

Takođe, ukazao je da se federalni medicinski kapaciteti pripremaju za moguće razbuktavanje pandemije.

„Četrdeset miliona nevakcinisanih građana rizikuju da dobiju teške simptome i potrebu da budu hospitalizovani. Spremili smo dodatnu bolničku opremu i mobilisali 1.000 vojnih doktora koji će pomoći. Deo njih već je raspoređen u Viskonsinu. Pripremilli smo se i za nabavku bolničkih kreveta koji će biti raspodeljeni bolnicama i lokacijama na koijima će biti potrebni. Takođe, tokom nedelje poslaćemo desetine ambulantnih vozila za transport pacijenata“, saopštio je američki predsednik.

Bajden je ponovio da zbog omikron varijante treba brinuti, ali ne treba paničiti.

„Ako ste kompletno imunizovani i primilli ste dodatnu dozu vakcine, bezbedni ste. Ako niste vakcinisani, rizikujete teške simptome i moguću smrt. Omikron je opasan za nevakcinisane građane. Oni su odgovorni za svoje izbore, koji su često posledica opasnih dezinformacija koje se šire preko društvenih i drugih medija. Prekinite sa dezinformisanjem, jer to košta života“, upozorio je Bajden.

On je pojasnio da nevakcinisani ugrožavaju sebe i druge ljude, i da biraju između života i smrti.

„Molim vas vakcinišite se. Oni koji to ne učine, doprinose pretrpavanju bolnica, u kojima građani koji pate od drugih bolesti, ne mogu da dobiju negu“, rekao je, između ostalog, američki predsednik.

Prethodno je u Okrugu Haris u američkoj državi Teksas prijavljen prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa omikron sojem kovida 19.

Sekretarijat za zdravstvo saopštio je da je reč o muškarcu, starosti između 50 i 60 godina koji je bio u većem riziku od teških komplikacija kovida 19 jer nije bio imunizovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar