U trendu

Bajden: Oni koji su doveli do kolapsa banaka će odgovarati

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je američki finansijski sistem na čvrstim osnovama, i obećao da one koji su doveli do kolapsa dve banke smatra odgovornima, i rekavši da će podstaći Kongres da ojača regulaciju bankarskog sistema.

„Amerikanci mogu da veruju da je bankarski sistem bezbedan. Vaša sredstva će biti tamo kada vam zatrebaju“, rekao je Bajden danas u Beloj kući nakon što su kolaps banke Silicijumske doline i banke Signačer izazvale strepnju od potpune bankarske krize, prenosi Blumberg.

Predsednik SAD je naveo da svi klijenti koji su imali sredstva u obe banke mogu „biti sigurni da će biti zaštićeni i da će od danas imati pristup svom novcu“.

Dodao je da poreski obveznici neće snositi gubitke, da će tražiti od Kongresa da ojača bankarske propise i da će oni koji su doveli do kolapsa banaka odgovarati.

On je rekao da investitori neće biti zaštićeni.

„Oni su svesno rizikovali i kada se rizik ne isplati investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam“, rekao je Bajden.

Najava Federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita došla je pred kraj vikenda tokom kojeg je došlo do kolapsa Signačer banke sa sedištem u Njujorku, zajedno sa povećanom zabrinutošću zbog efekata prelivanja od SVB-a i Signačera na druge regionalne zajmodavce i širu privredu, prenosi Blumberg.

Republikanci su ocenili da Bajden ovim potezima podstiče inflaciju, dok su neki na levici, kako se navodi, doveli u pitanje tempo povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Finansijska kriza bi predstavljala veliki izazov za Bajdena uoči pokretanja njegove predizborne kampanje za izbore 2024.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar