U trendu

Bajden: Ostaćemo u Kabulu dok ne evakuišemo sve Amerikance

VAŠINGTON – Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da namerava da zadrži američku vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, „makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta“.

Bajden je odbacio kritike da su SAD morale da urade više po pitanju evakuacije i povlačenja, koja su dosad obeležili nasilje i haos u glavnom gradu Kabulu, pošto je na stotine hiljada ljudi pokušalo da pobegne od talibana, koji sada drže vlast, prenosi AP.

Predsednik SAD izjavio je za američku medijsku kuću „ABC njuz“ da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da evakuiše Amerikance i američke saveznike iz Avganistana pre 31. avgusta.

Upitan u par navrata – kako administracija planira da pomogne Amerikancima da napuste Avganistan posle 31. avgusta, Bajden je odgovorio da „ukoliko i ostanu američki državljani posle planiranog roka, vojska će ostati i izvući ih sve“.

Po dolasku talibana na vlast u nedelju, oko 15.000 Amerikanaca je ostalo u Avganistanu, a vojska je do sada evakuisala 6.000 ljudi, dodaje CNN, ne precizirajući koliko je među njima američkih državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.