U trendu

Bajden osudio antisemitizam i svastiku na Stejt departmentu

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden istupio je danas protiv antisemitizma nakon što su zvaničnici preneli da je pronađena svastika (kukasti krst) urezana na zidu jednog lifta u Stejt departmentu.

„Da budem jasan: antisemitizmu nije mesto ni u Stejt departmentu, ni u mojoj administraciji, ni bilo gde u svetu. Na svima nama je da mržnji ne pružimo nikakvu sigurnu luku i suprotstavimo se fanatizmu gde god ga nađemo“, napisao je Bajden sinoć na Tviteru.

Ranije tokom dana, portparolka Stejt departmenta je rekla novinarima da je svastika otkrivena u ponedeljak i da se državni sekretar Entoni Blinken pozabavio incidentom zajedno sa osobljem tog odeljenja, prenosi Rojters.

„Svastika, simbol nacističke mržnje, uklonjena je i incident se istražuje“, naveo je Blinken u saopštenju objavljenom na Tviteru.

„Kao što nas ovo bolno podseća, antisemitizam nije relikt prošlosti. Moramo biti neumoljivi u ustajanju i odbacivanju antisemitizma“, rekao je Blinken, upoređujući antisemitizam sa drugim oblicima mržnje, uključujući rasizam, seksizam, homofobiju i ksenofobiju.

„Nijedna od ovih ideologija ne bi trebalo da ima dom na našem radnom mestu ili u našoj naciji“, dodao je on.

Portparolka Stejt department je rekla da se trenutno radi na imenovanju posebnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.