U trendu

Bajden pozvao talibane da oslobode američkog veterana

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na oslobađanje veterana američke mornarice Marka Freriksa, koji je pre skoro dve godine uzet kao talac u Avganistanu.

Freriks, građevinski inženjer i izvođač radova iz Lombarda u državi Ilinois, kidnapovan je u januaru 2020. godine u glavnom gradu Avganistana Kabulu i veruje se da je u pritvoru mreže Hakani povezane sa talibanima, prenosi AP.

„Ugrožavanje bezbednosti Amerikanaca ili bilo kog nevinog civila je uvek neprihvatljivo, a uzimanje talaca je akt posebne okrutnosti i kukavičluka. Talibani moraju odmah da oslobode Marka ako očekuju da se razmatraju njihove težnje za legitimitetom. O ovome se ne može pregovarati.“, rekao je predsednik Bajden u nedelju povodom obeležavanja druge godišnjice otmice američkog državljanina.

Apel američkog predsednika dolazi u trenutku kada se Avganistan suočava sa teškom humanitarnom krizom nakon povlačenja SAD u avgustu prošle godine.

Talibani su brzo preuzeli kontrolu nad večhim delom zemlje i strana pomočh koja je pristizala u zemlju je uglavnom zaustavljena čime su dovedeni u opasnost životi miliona Avganistanaca koji bi mogli da umru od gladi ili da se smrznu, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar