Bajden: SAD će prepoloviti emisije do 2030.,podstrek drugima

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obavezala se danas da će prepoloviti emisije gasova staklene bašte do 2030. godine.

Predsednik SAD objavio je danas, na početku dvodnevnog virtuelnog samita svetskih lidera o klimi, da je cilj njegove zemlje smanjenje emisija za 50 -52 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Rojters prenosi da administracija SAD, koje su drugi vodeći svetski emiter ovih štetnih gasova nakon Kine, smatra da će novim ciljom podstaći druge velike zemlje emitere da povećaju svoje ambicije u borbi protiv klimatskih promena.
„Ovo je decenija u kojoj moramo donositi brze odluke kojima ćemo izbeći najgore posledice klimatske krize“, poručio je Bajden.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će novi američki cilj imati dalekosežne posledice i na druge zemlje ,a Japan je već povećao svoj cilj smanjenja emisija na 46 odsto do 2030. godine, reagujući tako na američke diplomatske napore i domaće kompanije i ekologe, koji su želeli još veće ciljeve.

Kanadski premijer Džastin Trudo takođe je najavio smanjenje emisija od 40 – 45 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Američki klimatski cilj takođe je važna prekretnica u širem Bajdenovom planu da u potpunosti dekarbonizuje američku ekonomiju do 2050. godine, što je program koji po američkom predsedniku može otvoriti milione novih, dobro plaćenih radnih mesta, ali za koji mnogi republikanci kažu da se plaše da će naštetiti ekonomiji.

Očekuje se da će američko smanjenje emisija doći iz elektrana, automobila i drugih sektora u ekonomiji, ali Bela kuća nije postavila pojedinačne ciljeve za te industrije.

Američki naftni institut (API), najviša američka grupa za lobiranje za naftu i gas, oprezno je pozdravio Bajdenovo obećanje, ali je upozorio da ono mora biti praćeno promenom politika koje uključuju cenu ugljenika, što je teško obezbediti među nekim članovima Kongresa.

„Sa transparentnom cenom ugljenika i inovacija, možemo ostvariti merljivi klimatski napredak u ovoj deceniji, a da ne povredimo američku srednju klasu, ne ugrozimo američku nacionalnu bezbednost i ne podrivamo ekonomski oporavak“, rekao je Majk Somers, predsednik i izvršni direktor API-a.

Svetski lideri žele da ograniče globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, prag za koji naučnici kažu da može sprečiti najgore posledice klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.