U trendu

Bajden: SAD neće prepustiti Bliski istok RUS, Kini ili Iranu

RIJAD – Sjedinjene Države će ostati aktivan, angažovan partner na Bliskom istoku, istakao je danas američki predsednik Džozef Bajden i pozvao lidere okupljene na Arapskom samitu u saudijskom gradu Džeda da poštovanje ljudskih prava tretiraju kao moćan izvor ekonomskih i društvenih promena.

„Vašington neće otići i ostaviti vakuum koji bi popunila Rusija, Kina ili Iran“, naveo je Bajden u govoru tokom samita sa šest država Persijskog zaliva i Egiptom, Jordanom i Irakom u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters.

Bajden nastoji da promeni sredstva za sprovođenje američkih interesa na Bliskom istoku i da umesto vojnih intervencija, koristi moć svoje zemlje da se države tog regiona ekonomski povežu i razvijaju zajedničke odbrambene politike, pogotovo u pogledu Irana, ocenjuje britanska agencija.

On je na samitu izjavio da su SAD posvećene tome da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje.

Američki predsednik započeo je sinoć posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim proizvođačem nafte.

Predsednik SAD pre toga je posetio Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima sa kojima se tom prilikom sastao uveravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu „kao poslednje sredstvo“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar