Bajden: SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden rekao je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji
da su SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, da se konsultuju i da povrate poziciju lidera od poverenja, kao i da su u potpunosti posvećene NATO savezu.

Bajden je na vitruelnom skupu u petak obećao da će okončati „transakcionu“ diplomatiju i promovisati demokratiju nad autokratijama, piše Glas Amerike i ocenjuje da Bajdenov govor predstavlja preokret u odnosu na spoljnu politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među američkim saveznicima.

Bajden je iskoristio prvi nastup na globalnoj sceni da pokuša da obnovi imidž SAD kao multilateralnog igrača posle četiri godine Trampove politike „Amerika prvo“ i povlačenja iz niza globalnih sporazuma.

„Naša partnerstva su izdržala i razvila se tokom godina zato što su ukorenjena u bogatstvu naših zajedničkih demokratskih principa. Ona nisu transakciona. Ne mogu se ukloniti. Izgrađena su na viziji budućnosti u kojoj je svaki glas važan. Znam da su zbog napetosti prethodnih nekoliko godina naši transatlantski odnosi bili na ispitu, ali su SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, da se konsultujemo sa vama, da povratimo poziciju lidera od poverenja“, rekao je Bajden.

On je američkim saveznicima poručio da moraju snažno da se suprotstave izazovima iz Kine, Rusije i Irana, navodeći da Moskva želi da oslabi transatlantsku alijansu.

„Kremlj napada naše demokratije i koristi korupciju kao oružje da pokuša da podrije naše sisteme upravljanja. Putin želi da oslabi evropski projekat i naš NATO savez. Želi da podrije naše transatlantsko jedinstvo i našu odlučnost“, rekao je američki predsednik.

Bajden se založio i za ujedinjeni front protiv, kako ih je nazvao, kineskih štetnih ekonomskih praksi.

Takođe je naglasio da se „Amerika vratila“ i da su demokratije, a ne autokratije, najbolji put napred za svet.

Bajden je dodao i da su SAD posvećene NATO-u.
„SAD su u potpunosti posvećene našem NATO savezu i pozdravljam vaša ulaganja u vojne kapacitete koji omogućavaju zajedničku odbranu. Napad na jednog je napad na sve. To je naše nepokolebljivo obećanje“, poručio je Bajden.

Bajdenov komentar predstavlja značajan preokret u odnosu na Trampa, koji je NATO nazivao zastarelim, a u jednom trenutku sugerisao i da bi Vašington mogao da se povuče iz Alijanse, ocenjuje VOA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.