U trendu

Bajden: SAD šalju pomoć od 1,8 milijardi dolara Ukrajini, USAID 374 miliona

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden zvanično je danas saopštio da će SAD poslati dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,8 milijardi dolara, koji će uključivati odbrambeni raketni sistem „Patriot“.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije koja je organizovana nakon njegovog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući rekao da će najavljeni paket pomoći doprineti odbrani Ukrajine i dodao da će SAD biti posvećene tome da osiguraju da Kijev „brani svoju teritoriju od ruske agresije koliko god je potrebno“, prenosi Si-En-En.

„Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje PVO sistemima Patriot, oni će biti kritično sredstvo za odbranu Ukrajine“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je takođe rekao da će Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) izdvojiti više od 374 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini.

„USAID će izdvojiti više od 374 miliona dolara za hitno potrebnu humanitarnu pomoć Ukrajini. To će obezbediti pomoć u hrani i novcu za više od 1,5 miliona stanovnika Ukrajine, kao i pristup zdravstvenoj zaštiti, bezbednoj vodi za piće i pomoći će da se obezbedi grejanje za više od 2,5 miliona Ukrajinaca“, rekao je Bajden.

On je istakao da ne vidi znake da će biti promena u međunarodnoj koaliciji koja podržava Ukrajinu.

Bajden je rekao da NATO i EU nikada nisu više bili ujedinjeni nego što su sada u podršci Ukrajini.

Zelenski je istakao da su SAD obećale da će obezbediti
za Ukrajinu sistem odbrane zemlja-vazduh „patriot“ što je važan korak u stvaranju efikasnog vazdušnog štita, te da je to jedini način na koji Ukrajina može da se odbrani od ruskih raketnih udara na gradove i infrastrukturne objekte, preneo je Rojters.

Zelenski je napomenuo da pravedan mir sa Rusijom ne znači kompromise u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Ukrajine.

„Patriot“ sistem je odbrambeni sistem, nije defanzivni“, ocenio je Bajden, navodeći da je cilj da se zaustave napadi Rusije.

Zelenski i drugi visoki ukrajinski zvaničnici odavno su
molili saveznike da obezbede više protivvazdušnih i
protivraketnih sistema za pomoć u suzbijanju ruskih raketnih udara na kritičnu infrastrukturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar