U trendu

Bajden: SAD spremne da vode svet, a ne da se iz njega povlače

SAD su „spremne da vode svet“, izjavio je danas u Vilmingtonu novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu bezbednost svoje buduće vlade.

„To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svet a ne da se iz njega povlači“, rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Novoizabrani predsednik je ponovio svoju odlučnost u borvi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija (John Kerry).

„Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcenio poteškoće u ispunjavanju svojih smelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne sme da potceni ni moju odlučnost da to učinim“, rekao je Bajden.

Keri je pozvao medjunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promena, koji je inače jedan od Bajdenovih prioriteta-

Budući šef diplomatije Entoni Blinken (Antony) izjavio je na istom skupu da će se zalagati za medjunarodnu saradnju u rešavanju svetskih problema.

„Ne možemo sami da rešimo svetske probleme, moramo da radimo sa drugim zemljama“, rekao je diplomata kojeg je imenovao Bajden, i istakao  potrebu za „saradnjom“ i „partnerstvom“ sa stranim zemljama.

Obratila se i buduća američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) koja je rekla da se u SAD vratio multilateralizam.

„Želim da kažem da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.