U trendu

Bajden: SAD su uz svoje saveznike u jugoistočnoj Aziji

BANDAR SERI BEGAVAN – Predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da će SAD stajati uz svoje saveznike u jugoistočnoj Aziji i braniti pravo na slobodno kretanje morima, demokratiju i ljudska prava, naglasivši da podržava napore da se mjanmarska vojna hunta smatra odgovornom za uzvršenje svojih mirovnih obaveza.

Jugoistočna Azija je postala strateško bojno polje izmedu SAD i Kine, koja kontroliše veći deo Južnog kineskog mora i vrši vojni i politički pritisak na Tajvan, ostrvo koje smatra svojom teritorijom, preneo je Rojters.

Bajden se pridružio liderima zemalja jugoistočne Azije na samitu Asocijacije nacija jugoistocne Azije (ASEAN) u kritkama vojne hunte na Mjanmaru, a samit je otvoren bez predstavnika Mjanmara jer vojna hunta ignoriše mirovne predloge.

„U Mjanmaru moramo da se pozabavimo tragedijom izazvanom vojnim udarom koji sve više podriva regionalnu stabilnost“, ukazao je Bajdeni i istakao da su SAD duboko zabrinute „kineskim prinudnim i proaktivnim aktivnostima u Tajvanskom moreuzu“, koji se nalazi između Tajlanda i kontinentalne Kine.

Tenzije izmedu Tajvana i Kine su eskalirale u poslednjih nekoliko nedelja, a Peking pojačava vojni i politički pritisak na to ostrvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.