Bajden stigao u Vašington, odao poštu žrtvama kovida

VAŠINGTON – Novizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden doputovao je u Vašington gde će danas položiti zakletvu za predsednika.

Veče pre inauguracije, sa svojom suprugom Džil, novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom prisustvovao je komemoraciji na kojoj je odata pošta za 400.000 Amerikanaca preminulih od Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

Novi predsednik i potpredsenica prisustvovali su paljenju 400 svetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gde će položiti zakletvu.

Istovremeno su osvetljeni i zgrada Empajer Stejt u Njujorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svetla će biti upaljena i u drugim americkim gradovima u „znak jedinstva“.

Bajden i Haris su već stavili Kovid 19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpeli zbog pandemije. U SAD je do danas 12 miliona ljudi primilo jednu od dve doze vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.