U trendu

Bajden: Vreme je da se SAD ujedine i da gnev ostane u prošlosti

Novoizabrani američki predsednik, demokrata Džozef Bajden izjavio je danas da je vreme da se SAD ujedine i da gnev i oštra retorika ostanu u prošlosti.

„Pošto je kampanja okončana, vreme je da ostavimo gnev i oštru retoriku iza nas. Vreme je da se Amerika ujedini. I da se isceli. Mi smo Sjedinjene Američke Države. I nema ničeg što ne možemo da uradimo ako to radimo zajedno“, naveo je Bajden nakon što su Asošiejted pres i Si-En-En objavili da je pobedio na predsedničkim izborima.

Bajden je rekao i da je na izbore, uprkos preprekama bez presedana, izašao rekordan broj Amerikanaca, čime su, kako je naveo, još jednom dokazali da „demokratija kuca duboko u srcu Amerike“, prenosi AP.

„Počastvovan sam poverenjem koje je američki narod ukazao meni i novoizabranoj potpredsednici SAD Kamali Haris“, dodao je Bajden u pisanoj izjavi.

Agencija Asošiejted pres i televizija Si-En-En danas su proglasili pobedu Bajdena nad američkim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, posle projekcije da će kandidat demokrata osvojiti i saveznu državu Pensilvaniju.

Osvajanjem Pensilvanije, Bajden je „skupio“ više od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu na izborima.

Bajden će biti 46. američki predsednik, dok će potpredsednica Kamala Haris biti prva žena i prva crnkinja na nekoj od dve najvažnije fukcije u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.