U trendu

Bajden Zelenskom: SAD će odgovoriti brzo i odlučno

NJUJORK – Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je danas ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, u razgovoru koji je trajao oko sat vremena, da će SAD odgovoriti brzo i odlučno ako Rusija preduzme dalje korake ka invaziji, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Poziv je usledio u trenutku kada SAD upozoravaju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi već ove nedelje, preneo je CNN.

Kako se navodi, Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD brzo i odlučno odgovoriti, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu.

Dvojica lidera su se složila oko važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko nagomilavanje vojske na granicama Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Visoki ukrajinski zvaničnik je rekao da je Zelenski obnovio pozive Vašingtonu da pruži veću vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i zatražio da Bajden poseti Ukrajinu što je pre moguće.

Američki zvaničnici rekli su da je Bajdenov put u Ukrajinu malo verovatan.

Zvančnik, koji poseduje informacije o razgovoru, rekao je za CNN da je Zelenski iskoristio poziv da predloži, kako je zvaničnik opisao, konkretne ideje za smanjenje ruske pretnje Ukrajini, kao što je pružanje veće vojne podrške Ukrajini, uključujući naprednije naoružanje.

Zelenski je, takođe, istakao Bajdenu potrebu za značajnim finansijskim paketom za Ukrajinu, rekao je zvaničnik.

On je kazao da je ukrajinski lider naglasio svom američkom kolegi da bi snažna ekonomska podrška pokazala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da Zapad stoji uz Ukrajinu i da uticaj njegove eskalacije neće uroditi plodom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.