Bajdenova administracija optužila Trampa za haotično povlačenje iz Avganistana

VAŠINGTON – Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila je poverljive izveštaje u kojima se za haotično povlačenje američkih snaga iz Avganistana u avgustu 2021. godine krivi bivši predsednik Donald Tramp, čija administracija, kako se navodi, nije dala plan povlačenja trupa koji je dogovoren sa talibanima.

Kako navodi Rojters, izveštaj demokrata, koji je došao iz vrlo poverljivih izveštaja Stejt departmenta i Pentagona poslatih Beloj kući, izazvao je ljutite reakcije republikanaca kongresmena, koji su zahtevali da oni sprovedu istragu o povlačenju.

Predsednik Komisije Predstavničkog doma za spoljne odnose Majkl Mekol oštro je kritikovao aktuelnu administraciju.

„Bajden je naredio povlačenje i odgovoran je za brojne propuste u planiranju i izvršenju plana“, rekao je Mekol.

Mekol, koji nadgleda republikansku istragu, rekao je da pretnje sudskim pozivom Stejt departmentu i Pentagonu, koje su bile spremne prošle godine, „najzad su naterale administraciju da ih prosledi Kongresu“.

„Odluke predsednika Bajdena kako da izvrši plan o povlačenju bio je otežan uslovima koje je stvorio njegov prethodnik. Odlazeća administracija nije ostavila nikakve planove o povlačenju vojske, ili o evakuaciji Amerikanaca i avganistanskih saveznika“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu je potvrđeno da je adminsitracija naučila lekcije iz povlačenja, a sada greši zbog „agresivne komunikacije“ na temu rizika u destabilizovanom bezbednosnom okruženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.