U trendu

Bajdenova poseta Kijevu držana u tajnosti 24 sata koja su joj prethodila

KIJEV – Putovanje američkog predsednika Džozefa Bajdena u Ukrajinu držano je u tajnosti 24 sata koja su mu prethodila, što odražava veliku zabrinutost jer je reč o poseti aktivnoj ratnoj zoni, preneo je danas Si-En-En.

Američka medijska kuća navodi da je pre nego što je stigao u Kijev, Bajden poslednji put u javnosti viđen u subotu uveče, kada je sa suprugom izašao na večeru u Vašingtonu, a u njegovom javnom rasporedu nije bilo ni naznake da će posetiti Ukrajinu.

On je u nedelju u četiri sata izjutra avionom krenuo ka Poljskoj, a novinarima koji su ga pratili nije bilo dozvoljeno da nose elektronske uređaje sa sobom.

Gardijan navodi da je Bajden sleteo u Poljsku, od čije granice do Kijeva je doputovao vozom, a u Kijevu ga je dočekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom.

Njih dvojica su potom šetali Kijevom i posetili manastir svetog Mihaila, a sve vreme su se čule sirene za vazdušnu opasnost.

Kako navodi Si-En-En, Ukrajina je aktivna ratna zona u kojoj američka vojska nema kontrolu, zbog čega se današnja Bajdenova poseta razlikuje od prethodnih predsedničkih putovanja u Irak ili Avganistan.

Zelenski je prvi put pozvao Bajdena da poseti Kijev pre godinu dana,a prošle nedelje Zelenski je rekao da je njegov poziv Bajdenu da poseti Ukrajinu ostao otvoren, iako je priznao da postoje drugi načini da njih dvojica razgovaraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar