U trendu

Bakingemska palata: Kraljica nije blokirala zakon

LONDON – Dokumenti koje je objavio Gardijan ukazuju na to da su advokati britanske kraljice 1973. godine uspešno lobirali kod ministara da promene nacrt zakona kako bi prikrili podatke o njenom ličnom bogatstvu, dok Bakingemska palata tvrdi da su ovi navodi netačni, prenosi BBC.

Dokumenti su otkriveni u sklopu istrage procesa poznatog kao „Kraljičina saglasnost“.

Beleške vlade koje datiraju iz 1973. godine, pronađene u arhivama, pokazuju da je kraljica, zabrinuta zbog novog zakona koji bi mogao da je primora da otkrije svoje privatne posede u kompanijama, poslala advokate da o slučaju raspravljaju sa tadašnjim Ministarstvom za trgovinu i industriju.

Izmene nacrta zakona su joj kasnije omogućile da kao osoba na čelu države zaobiđe nove propise.

Gardijan navodi da je rani uvid u nacrt zakona pod ovlašćenjima kraljičine saglasnosti, monarhu dao priliku da utiče na zakone u svoju korist.

Kraljičina saglasnost je davno uspostavljena konvencija koju parlament traži kako bi raspravljao o zakonima koji bi uticali na prerogativ ili interese Krune.

Portparol Bakingemske palate je rekao da je kraljičina saglasnost parlamentarni proces u kojem je uloga suverena isključivo formalne prirode i da se saglasnost garantuje uvek kada to zatraži vlada.

On je rekao da odluku o traženju pristanka od kraljice, donosi parlament nezavisno od kraljevske porodice, u slučajevima koji bi mogli da utiču na interese Krune, uključujući ličnu imovinu i interese monarha.

Svaka tvrdnja da je suveren blokirao zakon je jednostavno netačna, istakao je portparol Bakingemske palate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.