U trendu

Baltik zatvoren za Ruse koji beže od mobilizacije

VILJNUS – Pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji, izjavili su danas ministri te tri zemlje.

Iako su cene jednosmernih letova iz Rusije „skočile“, brzo su rasprodate nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio da se odmah pozove 300.000 rezervista.

„Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum, prenosi Rojters.

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.
Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.