U trendu

Banijska kuća za pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom

GLINA – Srpsko narodno veće (SNV) otvorilo je danas u Glini SNV-ovu Banijsku kuću u kojoj će pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć i prikupljati podatke za obnovu i razvoj tog područja pogođenog razornim zemljotresom pre četiri sedmice.

Reč je o prvoj kući podignutoj u tom delu Gline i zaštićenom spomeniku kulture, koju je SNV obnovio koliko je neophodno da bi tu bilo sedište SNV-a za taj deo Banije, rekao je predsednik SNV-a Milorad Pupovac, napominjući da će tu biti sedište pododbora Prosvete, prenela je Hina.

„Mi smo na istorijskom mestu i istovremeno u istorijskom trenutku u kojem nakon dana i sedmica razaranja i patnji sada krećemo u smeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije“, rekao je Pupovac koji je u Glinu došao sa saradnicima iz SNV-a, Saveta za nacionalne manjine i Srpskog kulturnog društva Prosveta.

Dosad je, prema njegovim rečima, SNV zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama podelilo 83 kontejnera stanovništvu iz te dve županije, a čekaju isporuku od 30 do 40 kontejnera, dok na listama imaju 83 porodice koje čekaju zbrinjavanje.

Upitan boji li se sličnog scenarija kao u Zagrebu u kojem se devet meseci nakon zemljotresa ništa nije dogodilo, Pupovac je rekao da su pripreme za Zagreb obavljene i da se obnova očekuje brzo.

Između Zagreba i Banije postoji ipak razlika jer se na banijskom području dogodio spoj posledica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane te posledica zemljotresa, rekao je Pupovac i dodao da bog toga obnova na tom području trebati da bude urgentnija.

On je zaključio da je pitanje obnove i razvoja Banije „pitanje biti ili ne biti našeg društva i države“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.