U trendu

Banožić: Najveći iskorak i investicija u Oružanim snagama

ZAGREB – Današnja odluka o kupovini višenamenskih borbenih aviona s obzirom na njihovu ukupnu vrednost, najveći je iskorak u razvoju od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama Hrvatske, izjavio je danas ministar odbrane Mario Banožić.

Ministar je istakao da će se uvođenjem višenamenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu uporabu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente vazduhoplovstva kao i da će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog vazduhoplovstva u u Hrvatskoj.

„Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu da ulaže u svoje odbrambene sposobnosti izdvajanjem u odbrambeni budžet i delom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju“, rekao je.

Ovim aranžmanom Hrvatska, dodao je, pokazuje da je odlučna u razvoju vlastitih odbrambenih sposobnosti kojima će pre svega kroz odvraćanje doprineti bezbednosti i odbrani države, ali isto tako i NATO-a i EU.

Banožić je rekao da je vlada zadužila resor na čijem je čelu da sprovede sve u vezi sa sklapanje ugovora između Hrvatske i Francuske.

„Ugovor će biti strateški sporazum i stvoriće dugoročnu političku odbrambenu i ekonomsku povezanost s državom ponuđačem zbog složenosti opremanja, operativne upotrebe i ukupnog održavanja sposobnosti borbenog vazduhoplovstva, naveo je Banožić, preneli su hrvatski medii.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar