U trendu

Banožić: U Ukrajini povređeno međunarodno pravo

ZAGREB – Odluka hrvatske Vlade o opremi za Ukrajinu podrška je toj zemlji koja je bila uz Hrvatsku u teškim trenucima 1990-tih, rekao je danas hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, dodajući da su u Ukrajini povređena međunarodna prava i evropska bezbednost.

Vezano za pomoć Ukrajini on je za HTV rekao da je reč o pešadijskom naoružanju, koje podrazumeva mašinke, jurišne puške, kao i o pripadajućoj municiji i zaštitnoj opremi u vrednosti od 124 miliona kuna (oko 16,4 miliona evra), što je, kako je dodao, dovoljno za naoružavanje do četiri brigade.

Sve to ide iz hrvatskih zaliha, kazao je Banožić, prenela je Hina.

Razgovarali su, dodao je, sa pripadnicima vojske Ukrajine i pokušali da vide koje su njihove potrebe u odbrani od ruskog napada.

„Za svaki postupak koji preduzimamo komuniciramo sa našim saveznicima unutar NATO i tako će biti i ova operacija sprovedena. Kada govorimo o količini, reč je o preko 40 šlepera robe, postojaće određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno“, rekao je on.

„Znamo koliko je to oružje potrebno, zato delujemo brzo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i verujem da ćemo pomoći Ukrajini da se ta nepravda koju danas osecaju kao narod i kojoj su izloženi, ispravi“, napomenuo je Banožić.

On je pojasnio da u skladu da odbrambenim planom NATO postoje određene mere koje i Hrvatska kao članica mora da sprovodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.