U trendu

Barel nafte košta danas 114 dolara

NJUJORK – Cene nafte su ojačale danas i na trgovanju u SAD se kreću, u popodnevnim satima po našem vremenu, na nivou od oko 114 dolara za barel.

Evropska nafta Brent za junsku isporuku se ugovarala do 18:30 časova po našem vremenu po ceni od 113,9 dolara za barel, a američka WTI nafta po ceni od 113,7 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com.

Tokom trgovinske sesije, cena Brenta se popela u jednom trenutku na 115,69 dolara, na najviši nivo od 28. marta, dok je WTI nafta dostigla nivo od 115,56 dolara po barelu, najjači od 24. marta, izvestio je ranije danas Rojters, dodajući da je taj skok bio podstaknut daljim nastojanjem Evropske unije da postigne dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, što bi smanjilo ponudu na tržištu.

Pored toga, ublažavanje kineskog korona lokdauna takođe je poduprlo cene „crnog zlata“, pošto su investitori postali optimističniji u pogledu rasta potražnje u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Cene nafte su porasle za oko 20 posto od početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara, koji je uzdrmao globalno energetsko tržište, jer su pojedine zemlje i kompanije uvele sabranu snabdevanja ruskim energentima.

Ministri spoljnih poslova EU nisu uspeli u ponedeljak da izvrše pritisak na Mađarsku da ukine veto na predloženi embargo na rusku naftu. Neke diplomate sada ističu samit koji će se održati od 30. do 31. maja, kao momenat za dogovor o postepenoj zabrani uvoza ruske nafte.

Britanska agencija je takođe prenela da su isporuke neruske nafte u poljsku luku Gdanjsk dostigle ovog meseca najmanje sedmogodišnji maksimum, jer su se rafinerije u istočnoj Nemačkoj i Poljskoj okrenule od ruskih isporuka ka drugim dobavljačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.