Barou – od agenta za nekretnine do predsednika Gambije

Adama Barou, koji je juče položio zakletvu kao novi predsednik Gambije, i dalje u Senegalu čeka trenutak kada će se vratiti u svoju zemlju i preuzeti vlast.

On se od šokante pobede na decembarskim izborima u maloj, zapadnoafričkoj zemlji, iz bezbednosnih razloga nalazi u Senegalu.

Njegovu pobedu Bi-Bi-SI (BBC) opisuje kao još veći šok od pobede Trampa u Americi. Protivnik Baroua, Jahja Džame, vladao je Gambijom više od dve decenije, ali je rekao da ukoliko bog tako želi, na vlasti može da ostane još „milijardu godina.“

Pre nego što je u septembru izabran za zajedničkog kandidata sedam opozicionih partija, 51-godišnji Barou bio je vlasnik agencije za nekretnine.

Potom, 2000-tih godina, živeo je u Velikoj Britaniji, gde je navodno za vreme studija radio kao radnik obezbedjenja u lancu prodavnica Argos, u severnom Londonu.

Britanski mediji su javili da je jednom prilikom izveo gradjansko hapšenje lopova, koji je kasnije osudjen na šest meseci zatvora.

U ovom periodu, čovek kojeg opisiju kao veoma pobožnog muslimana, postao je i vatreni navijač fudbalskog kluba Arsenal.

Pripadnik etničke grupe Fula, Barou je rodjen 1965, iste godine u kojoj je Gambija postala nezavisna od Britanije, u malom selu blizu Basea na istoku zemlje.

U svojoj kampanji, obećao je podršku nezavisnom sistemu pravde i većoj slobodi za medije i društvo.

Svog protivnika je opisao kao „bezdušnog diktatora“ i obećao da će poništiti neke od njegovih kontroverznih poteza, poput izalaska iz Komonvelta i Medjunarodnog suda pravde.

Iako je 2013. postao blaganik opozicione Ujedinjene demokratske partije (UDP), mnogi od dva miliona stanovnika Gambije nisu čuli za njega sve do pred izbore, kada je hapšenje Usainua Darbea, vodje jedne od jačih stranaka opozicije, primoralo stranke da podrže jednog kanidata.

Partijske kolege opisuju ga kao „poštenog, skromnog, vrednog i realnog čoveka“.

Sve to će mu biti potrebno kao novom predsedniku Gambije, u kojoj vlast nikada nije promenjena bez problema. I prethodnik Jahja Džame je na vlast došao nakon državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare.

Sat otkucava za Džamea, koji odbija da se povuče jer smatra da su izbori neregularni. Senegalske i trupe okolnih zemalja, uz odobrenje UN, već su ušle u Gambiju kako bi ga na to naterale.

Do tada Adama Barou čeka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.