U trendu

Barselona kao ratna zona: Više od pola miliona ljudi na ulicama (video)

Maskirani demonstranti sukobili su se s policijom u centru Barselone petog dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim vođama. Mediji procenjuju da se na ulicama Barselone okupilo više od pola miliona ljudi.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je odobrilo slanje policijskog pojačanja na periferiju Barselone, nakon pet dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatistima.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je Rojters.

​Na hiljade njih mahalo je katalonskim zastavama i uzvikivalo „sloboda za političke zatvorenike“.

Barselona i cela severoistočna Katalonija blokirane su zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.

​Opšti štrajk je organizovan na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu, gde će uveče tokom masovnog protesta zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Opšti štrajk je organizovan na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristižu u Barselonu, gde će uveče u masovnom protestu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti su saopštile da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica. Znatno je smanjen i broj polazaka vozova, a brojne prodavnice i fabrike su takođe zatvorene. Zatvorena je i čuvena katedrala arhitekte Antonija Gaudija Sagrada familija (Sveta porodica), jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Auto-puteve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih iz drugih katalonskih gradova, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima. Zdravstveni zvaničnici su naveli da su u protestima održanim u četvrtak uveče povređene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mestima. On je dodao i da turisti bez problema i straha za bezbednost mogu da posećuju Barselonu.

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam odsto, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U ponedeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devet katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, a od tada su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu naneta šteta od 1,5 miliona evra.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar