U trendu

Bartman: Mogućnosti saradnje Ohaja i Srbije

BEOGRAD – Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Mark Bartman, izjavio je da između Ohaja i Srbije postoji mogućnost razvoja saradnje u oblasti očuvanja mira, s obzirom da je Vojska Srbije angažavana na nekoliko mesta širom sveta u mirovnim operacijama.

On je u intervjuu za „Glas Amerike“ rekao da je baza Jug odlična za obuku za mirovne misije, kada se radi o regionalnim operacijama na Balkanu, kao i da bi Nacionalna garda to želela da nastavi.

„Program saradnje vojnih sveštenika takođe. Sveštenici koji rade u srpskim snagama bezbednosti, ali i moji sveštenici. Oni su bili sa mnom ove godine i to je takođe dobra prilika za razvoj saradnje. Avijacija je takođe dobra oblast za saradnju u budućnosti, i o tome smo razgovarali. Postoji mnoštvo različitih mogućnosti koje razmatramo“, rekao je Bartman.

On je podsetio da partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i srpske vojske traje 12 godina, tokom kojih je uspeh ostvaren na mnogim frontovima, a kako ističe najbolja stvar je to što su vojnici dobili priliku da rade rame uz rame sa vojnicima drugih vojski i da tako razvijaju prijateljstva.

„Imamo odličan razvoj saradnje sa medicinskim timovima Srbije, kad smo išli u Afriku, u Angolu prošlog decembra 2017. To je bila divna prilika da pokušamo trilateralni angažman. Imao sam neke svoje medicinske vojnike i lekare, koji su radili sa srpskim vojnicima. Došli smo, pokupili smo ih u jedan od naših aviona, i otišli smo u Afriku, u Angolu. Tamo smo radili nekoliko nedelja sa angolskim vojnim i medicinskim personalom“, rekao je Bartman.

Bartman je ove godine zajedno sa Nacionalnom gardom Ohaja boravio u Srbiji i osim baze Jug kod Niša, prisustvovao je bratimljenju Kraljeva i Južnog Juklida, grada na periferiji Klivlenda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.