U trendu

Basele pozvala Peking da preispita borbu protiv terorizma

PEKING – Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele, čiju su retku posetu Kini kritikovale grupe za ljudska prava i zapadne zemlje, izjavila je da je pozvala Peking da preispita svoju politiku borbe protiv terorizma kako bi osigurao da bude usklađen sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Ona je, međutim, ponovila da njeno šestodnevno putovanje, koje je danas završeno, a koje je uključivalo posetu zapadnom regionu Sinđan, nije bilo istraga o kineskoj politici ljudskih prava, već prilika da razgovara sa kineskom vladom, preneo je Rojters.

Bašele je započela svoje putovanje u Kinu, prvo od strane jednog visokog komesara UN-a za ljudska prava u poslednjih 17 godina, u ponedeljak u južnom gradu Guangdžou pre nego što je krenula u Sinđan.

„Postavila sam pitanja i zabrinutost u vezi sa primenom mera protiv terorizma i deradikalizacije u širokoj primeni, posebno uticaja na prava Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina“, rekla je ona tokom onlajn brifinga za novinare.

Bašele je rekla da je pred kineskom vladom istakla nedostatak nezavisnog sudskog nadzora nad radom centara i navode o upotrebi sile, zlostavljanju i oštrim ograničenjima vezanim za veru.

Tokom brifinga, ona je ocenila kao veoma zabrinjavajuće pritvaranje aktivista, advokata i novinara u Hong Kongu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar