U trendu

Bašle poziva SAD da zaustave policijska ubistva Afroamerikanaca

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvala je danas američke vlasti da preduzmu „ozbiljne mere“ da se okončaju „ubistva“ Afroamerikanaca u rukama policije, osudivši to što je jedan crnac umro za vreme hapšenja u SAD.

„Radi se o poslednjem u dugom nizu ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u rukama američkih policajaca i onih koji pravdu uzimaju u svoje ruke“, rekla je Mišel Bašle u saopštenju.

Džordž Flojd, 46-ogodišnjij Afroamerikanac umro je u ponedeljak uveče u Mineapolisu posle jednog grubog hapšenja čiji snimci su se proširili na društvenim mrežama. Četiri policajca umešana u to su otpuštena a američke lokalne i savezne vlasti istražuju slučaj, ali još nisu podignute optužnice.

„Američke vlasti treba da preduzmu ozbiljne mere da bi okončale ta ubistva i da osiguraju da se zadovolji pravda kada ona budu počinjena“, napisala je Bašle.

Ona je izrazila zabrinutost što treba da doda ime Džordža Flojda imenima Breona Tejlora, Erika Garnera, Majkla Brauna i mnogih drugih nenaoružanih Afroamerikanaca koji su tokom godina umrli u rukama policije, kao i osobama kao što je Ahmod Arberi i Trejvon Martin koje su ubili ljudi koji uzimaju zakon u svoje ruke.

Osudjujući to ubistvo ona je pozvala američke vlasti da deluju da okončaju tu seriju ubistava i rekla da treba da budu promenjene procedure, i ustanovljeni sistemi prevencije, a da iznad svega svi policajci koji koriste prekomernu silu treba da budu optuženi i osudjeni za počinjene zločine.

Takodje je ukazala da treba dublje da bude razmotrena uloga rasne diskriminacije u tim smrtnim slučajevima.

Ona je pozdravila to što su američke savezne vlasti objavile da će biti sprovedena istraga ali je izrazila žaljenje što su u velikom broju slučajeva u prošlosti te istrage dovele do toga da su ubistva smatrana opravdanim iz sumnjivih razloga, ili su počinioci kažnjavani adminsitrativnim merama.

Smrt Džordža Flojda izazvala je gnev i nasilne demonstracije u Mineapolisu.

Bašle je rekla da razume taj gnev, ali je pozvala stanovnike tog grada u američkoj državi Minesoti da protestuju mirno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.