U trendu

BBC: Bregzit, Velika Britanija i EU – Počela je nova

LONDON – Nova era počela je za Veliki Britaniju pošto je poslednjeg dana 2020. i zvanično završila proces izlaska iz Evropske unije, piše BBC.

U ponoć po srednjeevropskom vremenu Britanija je napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, koji omogućavaju slobodnije kretanje ljudi, robe i usluga među članicama, a britanski premijer Boris Džonson, jedan od vodećih zagovornika Bregzita, rekao je da je razlaz „fantastičan trenutak“ za njegovu zemlju.

Međutim, protivnici napuštanja EU smatraju da će Britaniji u budućnosti biti lošije. Nikola Sturdžon, škotska premijerka, čiji cilj je da nezavisnu Škotsku vrati u EU, na Tviteru je napisala:

„Evroko, Škotska se uskoro vraća. Ostavite upaljeno svetlo“.

Dogovor Londona i EU sadrži nova pravila o tome kako će Velika Britanija i EU živeti, raditi i trgovati zajedno i sprečio je situaciju da dve strane nametnu brojne međusobne uvozne tarife od 1. januara, što bi povećalo cene robe.

Urednica političke rubrike BBC Lora Kensberg kaže da sporazum navodno sadrži stavku prema kojoj se dve strane slažu da će moguće sporove rešavati po međunarodnom pravu, a ne po zakonima EU.

Takođe, Brisel i London su se složili da u narednih pet godina sastave nove sporazume o ribolovu.

Još se ne zna mnogo detalja jer ceo dokument, za koji se očekuje da će imati više od 1.000 stranica, još nije objavljen.

Velika Britanija više neće biti deo ekonomske zone EU – jedinstvenog tržišta i carinske unije – a to znači da će biti mnogo više birokratije i odlaganja za preduzeća i putnike koji prelaze granicu.

Velika Britanija uvodi novi imigracioni sistem, što znači da prestaje slobodno kretanje ljudi u EU i iz nje.

Građani EU više neće imati automatsko pravo da se nastanjuju u Velikoj Britaniji, a britanski će automatski izgubiti pravo na život, rad i penziju u EU, .

Velika Britanija će prestati da daje godišnje budžetske doprinose za članstvo u EU, ali će nastaviti da plaća mnogo manje iznose kao deo finansijske nagodbe (ili računa za razvod) tokom niza godina.

Takođe će morati da plati svaki pristup koji želi evropskim programima, u poljima poput naučnog istraživanja.

Severna Irska će imati drugačiji odnos sa EU od ostatka Velike Britanije od 1. januara, jer će ostati na jedinstvenom tržištu robe EU.
To je bio deo plana sadržanog u sporazumu da irska kopnena granica između Severne Irske (u Velikoj Britaniji) i Republike Irske (u EU) ostane otvorena kao i sada.

Ranije ovog meseca pregovarači EU i Velike Britanije postigli su zaseban sporazum o tome kako će to funkcionisati u praksi. Roba proizvedena u Severnoj Irskoj i dalje će imati nesmetan pristup EU, ali kao rezultat toga će se pojaviti nova birokratija u Velikoj Britaniji između Velike Britanije i Severne Irske.

Na primer, biće potrebna dokumentacija i fizička provera nekih zaliha hrane (iako će tromesečni grejs period početi 1. januara za mnoge trgovce, pre nego što u potpunosti budu primenjene nove mere). BBC ukazuje da bi, s obzirom na to da se Severna Irska tretira drugačije, ovaj sporazum mogao imati dugoročniji ustavni značaj za Veliku Britaniju.

Naime, političari koji se zalažu za nezavisnost u Škotskoj i dalje će se pitati – ako Severna Irska može da ostane u delovima jedinstvenog tržišta, zašto Škotska ne može.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar